ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΒΟΜΒΑ από τον Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Γρηγόρη Τσόκα: Oι ακτινογραφίες στον Καστά δείχνουν άλλα τρία οικοδομήματα (ΦΩΤΟ)


Επιτακτική κρίνεται η συνέχιση των ανασκαφών στον τύμβο Καστά μετά τις ανακοινώσεις της Διεπιστημονικής Ομάδας στο ΑΕΜΘ . 

Ο λατρευτικός χώρος του μνημείου , η χρήση του ως μαντείο και η ιδιότητα του ως ταφικό μνημείο σύμφωνα με την ομάδα της ανασκαφής, θα επισφραγιστεί αν διερευνηθούν τα σημεία που υποδεικνύει η ομάδα του Γρηγόρη Τσόκα.

Τα αποτελέσματα των ηλεκτρικών τομογραφιών αποκαλύπτουν τρία σημεία που χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικές ενδείξεις ότι πρόκειται για οικοδομήματα.
«Στόχος της έρευνας ήταν η εξερεύνηση και η χαρτογράφηση θαμμένων αρχαιοτήτων τόσο μέσα στο τύμβο Καστά όσο και γύρω από τον περιβάλλοντα χώρο» τόνισε ο Γρηγόρης Τσόκας στην ομιλία του.

Τα σημεία των ανδήρων δυτικά της θόλου είναι ένα σημείο του μνημείου που εκτιμάται ότι εκεί έχει μια ανθρωπογενή παρέμβαση. (φωτο 2,3)

Ανασκαφική έρευνα επιβάλλεται να γίνει στο σημείο όπου η δομή του εδάφους δείχνει ότι ίσως πρόκειται για παλαιοκοιλάδα ή ρήγμα ενώ σύμφωνα με τον κύριο Τσόκα ίσως επιφυλάσσει μια έκπληξη. (φωτο 4)

Υψηλές αντιστάσεις καταγράφηκαν σ ένα χωράφι με ελιές που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του τάφου. Ο κύριος Τσόκας μίλησε για πολύ μεγάλη πιθανότητα και ελπίδα ότι εκεί κρύβονται ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. (φωτο 1)

Η διασκόπηση έδειξε ότι ο Καστάς έχει δυο τεκτονικά ρήγματα ενώ καταγράφηκαν με την ίδια μέθοδο όλες οι επιχώσεις που έγιναν στον τύμβο αλλά και το πάχος που έχουν. Οι δομές που υπάρχουν πίσω από τη θόλο του τάφου αποδείχθηκε ότι ήταν φυσικά στρώματα και όχι οικοδομικά.

Γρηγόρης Τσόκας : «Η διασκόπηση διαμορφώθηκε με ένα καινοτομικό τρόπο που θα μπορούμε παρουσιάσουμε του χρόνου την τρισδιάστατη απεικόνιση του Καστά. Οι ηλεκτρικές τομογραφίες μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα στις απεικονίσεις της γης με τρισδιάστατο τρόπο. Στόχος μας είναι η καθοδήγηση της ανασκαφής ώστε να μην καταστρέφεται ο τύμβος. Ήταν μια ιδέα που τη είχα συζητήσει με τον Μανώλη Ανδρόνικο αλλά τότε δεν είχαμε τα μέσα να την εφαρμόσουμε. Η έρευνα μας πραγματοποιήθηκε με πόρους του ΑΠΘ».
του Γιώργου Ροδάκογλου














thousandnews.gr

Μείνετε ενημερωμένοι μόνο με ένα Like στη σελίδα μας στο Facebook.