Η Αθήνα ανακαλεί την πρέσβη στη Βιέννη για διαβουλεύσεις

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις με την Αυστρία εξαιτίας του προσφυγικού



Στην Αθήνα καλείται η πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη, κ. Αλειφέρη, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, «για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η ανακοίνωση έγινε τη στιγμή που το προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται στα όρια της έκρηξης, με χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στη χώρα μας λόγω της απόφασης βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορα, υπό τις οδηγίες της Αυστρίας.

Μετά από το διάβημα που πραγματοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, δύο ημέρες πριν, για την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, ως «πράξη μη φιλική» και «εξωθεσμική που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες», σήμερα, με εντολή του Νίκου Κοτζιά η κ. Αλειφέρη καλείται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, «είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί απάντηση στην αμφιλεγόμενη διάσκεψη που συγκάλεσε η Βιέννη, αποκλείοντας την Ελλάδα, όπου αποφασίστηκε ουσιαστικά το κλείσιμο των συνόρων. Στην Αυστρία αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους συμμαχία, εξωθεσμικά από την ΕΕ, ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων με στόχο τη δραστική μείωση της προσφυγικής ροής και τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες πρόσφυγες να βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι κατά μήκος της εθνικής οδού από τη Λαμία ως την Ειδομένη και σε διάφορες επαρχιακές πόλεις της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, να διανυκτερεύουν σε πάρκινγκ, πρατήρια καυσίμων, εστιατόρια και στεγασμένους δημοτικούς χώρους, περιμένοντας να διοχετευτούν στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, όπου όμως η διέλευση γίνεται με το σταγονόμετρο.



Μείνετε ενημερωμένοι μόνο με ένα Like στη σελίδα μας στο Facebook.