Ο απόλυτος ξεπεσμός για το «δίδυμο» Τσίπρα - Καμμένου - Έφτιαξαν μια Επιτροπή χωρίς επιστημονικό αντικείμενο - Το άθλιο παιχνίδι με τους θεσμούς και μια θυελλώδης παραίτηση
Στο απόλυτο φιάσκο αναδεικνύεται ξεκάθαρα πλέον η περιβόητη πρόταση του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς η κυβέρνηση του «αριστερού» Τσίπρα και του δήθεν υπερπατριώτη Καμμένου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ύψιστη αυτή πολιτειακή διαδικασία ως άλλοθι, για να καλύψει τα κενά και τις αδυναμίες της.
Δεν χρειάζεται κανείς, άλλωστε, ιδιαίτερες δεξιότητες ή γνώσεις προκειμένου να καταλάβει πως η συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν μπορεί αφενός να κυβερνήσει και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν των Ελλήνων, αφετέρου δείχνει παντελώς αδύναμη να βάλει «φρένο» στη φορομπηχτική πολιτική, να κυνηγήσει τους «νταβατζήδες» και τους μεγαλοαπατεώνες της διαπλοκής, με απλά λόγια να δώσει λύσεις ουσίας.
Το ένα μετά το άλλο, τα διαπραγματευτικά «χαρτιά» της κυβέρνησης καίγονται από την ίδια την εξέλιξη των γεγονότων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει και στην περιβόητη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, στην οποία η Ελλάδα παραμένει έρμαιο των γερμανικών αξιώσεων και ιδίως της βούληση της κας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε.
Υπό το πρίσμα αυτής της κατά κράτος ήττας, ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να αλλάξει άρδην την πολιτική του ατζέντα και να πουλήσει αφήγημα στον ελληνικό λαό για τη δήθεν μεγάλη σημασία που αποδίδει ο κυβερνητικός συνασπισμός του στη συνταγματική αναθεώρηση.
Μόνο που και εδώ τα πράγματα χωλαίνουν και τα «χαστούκια» περισσεύουν.Γιατί, ενώ ο κ. Τσίπρας μας παρουσίαζε στις 25 Ιουλίου, με φιέστες και φανφάρες, τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του πιο σημαντικού νομοθετικού κειμένου της χώρας, δεσμευόμενος για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από καταρτισμένα μέλη και καταξιωμένους επιστήμονες, η πραγματικότητα ήρθε να τον διαψεύσει πανηγυρικά.
Κατ’ αρχάς, καλό θα ήταν να εξετάσει κανείς αυτή καθαυτή τη φύση της Επιτροπής, υποβάλλοντας ένα εξαιρετικά απλό ερώτημα: Πόσα από τα μέλη της συγκεκριμένης επιστημονικής ομάδας είναι συνταγματολόγοι; Η απάντηση είναι εξίσου απλή: Κανένας!
Διαβάστε παρακάτω τη σύνθεσή της και θα καταλάβετε:
· Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ (Επικεφαλής της Επιτροπής).
· Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
· Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
· Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
· Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
· Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE
· Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
· Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής
· Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
· Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας
· Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός
Βάσει των όσων είχαν προβλεφθεί, η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει σκοπό τη διεξαγωγή διαλόγου και συνομιλιών με στόχο την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017, και στη συνέχεια θα παραδώσει στη Βουλή τα αποτελέσματα του διαλόγου. Αυτό μάλιστα παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη της επίσημης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής.
Δηλαδή, με απλά λόγια, η κυβέρνηση συστήνει τελικά μια δήθεν επιστημονική ομάδα, η οποία, ενώ θα έπρεπε να δώσει ρόλο «πρώτου βιολιού» σε έναν καθηγητή συνταγματικού δικαίου, απαρτίζεται από ανθρώπους επιστημονικά αντικείμενα άσχετα με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Μια θυελλώδης παραίτηση
Από την παραπάνω λίστα των μελών της Επιτροπής δεν υπάρχει το όνομα ενός ατόμου. Πρόκειται για τον Πέτρο Παραρά, Ομότιμο Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην αντιπροέδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, η παρουσία του οποίου στην εν λόγω ομάδα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Κι αυτό γιατί, όπως καταγγέλθηκε, ο καλός φίλος του νυν υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, είχε ένα εξαιρετικά περίεργο παρελθόν,αφού, σύμφωνα με τα όσα του καταλόγισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, ο ίδιος υπήρξε μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος που είχε συστήσει η Χούντα των Συνταγματαρχών κατά τη «μαύρη επταετία» (1967-1974).
Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Θεοχάρης είχε πει από το βήμα της Βουλής: «Συμπεριλάβατε τον κ. Παραρά. Το ξέρετε πως ήταν μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος της Χούντας. Δεν ντραπήκατε; Ανακαλέστε τώρα».
Στη συνέχεια και υπό το βάρος των καταγγελιών, ο κ. Παραράς απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, με κοινοποίηση στον κ. Σπουρδαλάκη, τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του.
Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Πέτρου Παραρά, έχει ως εξής:
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 2016
Πρωθυπουργόν της Ελλάδος Κύριον Αλέξη Τσίπρα
Κοινοποίηση: Καθ. Μ. Σπουρδαλάκη
Κύριε Πρόεδρε,
Κατόπιν προτροπής του φίλου μου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου απεδέχθην να μετάσχω σε επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την προεδρία της οποίας, όπως με πληροφόρησε, θα προτεινόταν να αναλάβει ο ακαδημαϊκός κ. Μ. Σταθόπουλος. Πληροφορήθηκα όμως χθες ότι παρόμοια επιστημονική επιτροπή θα συγκροτηθεί στο μέλλον.
H αρμοδιότητα της επιτροπής διαλόγου, όμως, όπως εξειδικεύθηκε χθες, δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου, αφού θα συνίσταται προεχόντως στη διερεύνηση της κοινής γνώμης, με ακροάσεις θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και, γενικότερα, την επαφή με φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, για την καταγραφή απλώς των απόψεών τους περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Όμως, τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον κύκλο των επιστημονικών μου δραστηριοτήτων οι οποίες κινούνται μόνο στο χώρο του δημοσίου δικαίου.
Άλλωστε, ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα. Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος.
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την τιμή που μου κάνατε, αλλά για τους παραπάνω λόγους υποβάλλω την παραίτησή μου από την ανωτέρω επιτροπή.
Με ιδιαίτερη τιμή,
Πέτρος Παραράς
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Επίτιμος Αντιπρόεδρος ΣτΕ
http://www.newsbomb.gr/
Μείνετε ενημερωμένοι μόνο με ένα Like στη σελίδα μας στο Facebook.